Automile, en activity tracker för bilen


Jens Nylander är entreprenören som i början av 2000-talet blev känd som Jens of Sweden då han i Sverige dominerade marknaden för MP3-spelare. Idag är marknaden för dedikerade MP3-spelare i princip död, men Jens Nylander har ett annat projekt igång, Automile.

Idag är vi vana användare av activity trackers, alltså enheter som mäter vår aktivitet vid löpning, gång och vid vardagligt bruk. För bilförare har det närmaste vi kommit något sådant hittills varit appar som exempelvis Waze. Men där telefonapparna använder GPS-datan från telefonen, får Automile information direkt från bilens datorsystem.

Genom att plugga in den lilla dosan i bilens OBD-II-port får Automile tillgång till all information som bilen lämnar ifrån sig. Värden som bränsleförbrukning, hastigheter, längd, restider och mer skickas till Automile. Dosan i sig innehåller i sin tur en GPS, accelerometer och ett modem. All information samlas och skickas sedan upp i molnet. Datan kan sedan formas som mottagaren önskar, och användas i princip hur som helst.
automile-dashboard

Inte en produkt för konsumenter

För att vara tydlig, Automile riktar sig inte mot slutkonsumenter, utan är en verktygslåda och ramverk för företag och utvecklare att bygga produkter kring. Tanken är att tjänster ska byggas kring Automile, och sedan kan distributörer sälja sin egen produkt med dosa och tjänst till slutkonsumenten. Eftersom produkten idag fortfarande är i beta finns det alltså inga publika, skarpa tjänster där Automile används. Tänkta användningsområden, förutom den uppenbara körjournalen, kan vara fjärrdiagnostik som säger till när det är dags att åka till verkstaden, stöd för eco-driving, mäta förmodat slitage, stöd för biluthyrning, bilpooler och mycket mer. Men det är upp till utvecklarna som vill jobba med Automiles produkt att skapa tjänsterna.

För att ge möjlighet till detta har Automile satt upp ett  API där i princip all data går att plocka fram.

Automile offers developers and companies wishing to build application and services to quickly use a simple infrastruture. Automile provides an API, Application Programming Interface, through REST and JSON and a developer control panel.

Automile also provides SDK and templates for iOS, Android and Windows Phone.

The API and documentation is accessible at this url, https://api.automile.se/.

Automile har avtal med teleoperatörer i 53 länder vilket innebär att det inte tillkommer några abonnemangskostnader för att använda dosan. Finns det ingen mottagning för Automile lagras informationen lokalt och skickas upp när enheten får kontakt igen. Data för flera månader kan lagras innan den blir full.

Idag är Automile i en utökad betatest-period, men lanseringen är planerad till mars 2014. För dig som är sugen på en enhet med spännande funktionalitet får antingen börja utveckla till den själv eller vänta tills någon annan börjar sälja den färdigpaketerad.

9 reaktioner till “Automile, en activity tracker för bilen”

  1. Nu får jag nog rätta dig lite där, först och främst är JAYS bara rebrandade hörlurar och är mycket likt bland annat skullcandy i både ljud och kvalite, sedan villjag också påpeka att det är lika bra som dom billigaste skulcandy lurar.

   altså skall man få bäst ljud finns sonys lurar och andra lite dyrare lurar….

   Nä JAYS är skräp, för många som har problemmed dom…

   1. JAYS är inte alls rebrandat. De utvecklar allt själva i Stockholm. Jens MP3 spelare däremot var brandade. Jens lämnade JAYS 2008 alltså 2 år innan JAYS släppte platta kablarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *